В Києві відбувся Перший кримський Open Air “Кримський Дім об’єднує серця”

24 серпня, до Дня Незалежності на Поштовій площі пройшов Перший святковий Open Air “Кримський Дім об’єднує серця”, організований «Кримським Домом».

 

Протягом всього дня гості святкового опен-ейру змогли спробувати свої сили в різних традиційних кримськотатарських ремеслах – гончарній справі навчав відомий кераміст Рустем Скибін, майстрині студії “El Cheber” відкривали секрети давньої техніки вишивки, розпису хною, малюванню по склу.

Кожен охочий міг спробувати смаколики кримськотатарської кухні – пряну каву на піску, солодощі, янтики та інші традиційні страви кримських татар. Місце було обрано невипадково, адже досить символічно, що Поштова площа розташована на березі Дніпра і багатьом нагадує про рідний Крим.

Святковий Open Air розпочався із привітань гендиректора «Кримського Дому» Ахтема Сеїтаблаєва, а також програмного директора «Кримського Дому» Аліма Алієва, який зазначив, що такий захід проводиться вперше за часів окупації Криму. І тому це єднання сердець дуже символічне як для людей, які лишилися на окупованій території, а також для тих, хто був змушений залишити рідний дім.

Першочерговим завданням для «Кримського Дому» є не тільки зберегти традиційну культуру корінного народу України – кримських татар – а й розвивати її. Саме тому в програмі заходу окрім традиційних ремесел і мистецтв представлена і сучасна компонента – тріп-хоп, етно-джаз, електроніка та панк-рок.

Серед почесних гостей заходу був національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, який привітав з Днем Незалежності всю Україну, а також Голова Меджлісу Рефат Чубаров, який зазначив, що подібні заходи мають стати традицією, але при цьому важливим питанням залишається повернення Криму і відновлення суверенітету України. У святковому концерті взяли участь відомі кримськотатарські та українські артисти - Аліє Бекірова, Ельзара Баталова разом із тріо джазового піаніста та композитора Усеїна Бекірова, тріп-хоп гурт «Mystic Rose» з чарівною співачкою Азізою Ібрагімовою, панк-рок гурт “Shatur-Gudur”, український електронно-експериментальний фолк-гурт зі Львова “Lirwak” та інші.

Вечір завершився грандіозним шоу “Велике барабанне коло” із залученням глядачів від студії Be Together, а також святковим виступом відомої кримчанки Злати Огнєвіч.