Презентація книги про життя та діяльність Номана Челебіджіхана

В рамках заходу буде проведено публічний діалог про його роль в історії кримськотатарського народу, про українсько-кримськотатарські відносини у період війн і революцій.

18 грудня у Кримському домі в Києві відбудеться презентація першої книги українською мовою про національного і духовного лідера кримських татар у 1917 році Номана Челебіджіхана.

В рамках заходу буде проведено публічний діалог про його роль в історії кримськотатарського народу, про українсько-кримськотатарські відносини у період війн і революцій.

Книга дослідника, кримськотатарського письменника-класика, заслуженого діяч мистецтв України Юнуса Кандима про життя та діяльність Н. Челебіджіхана (1885–1918) «Не заросте травою поле бою…» побачила світ у 2002 р. в Сімферополі. Її переклад українською мовою та видання відбулося до сторіччя першого Курултаю кримськотатарського народу під егідою Українського центру ісламознавчих досліджень за підтримки ВА «Альраід» та громадської організації IDRAK (Азербайджан).

Більшу частину творів Ю. Кандима та упорядковані ним документи про революційні події в Криму переклав київський перекладач, дослідник та громадський діяч Юрій Косенко. У післямові до неї кандидат історичних наук, науковий співробітник НДІ українознавства МОН України, координатор Таврійської гуманітарної платформи Андрій Іванець, зокрема, висвітлив відносини між українським і кримськотатарським національними рухами у 1917 р. та розкрив зміст дискусійного поняття «кримськотатарська революція».

«Номан Челебіджіхан є однією з ключових постатей у багатовіковій історії кримськотатарського народу. Кримські татари щорічно проводять пам’ятні заходи 23 лютого, у день трагічної загибелі першого демократично обраного Таврійського муфтія. Наступного року будуть соті роковини цієї сумної події», – нагадав А. Іванець. Захід організовано Таврійською гуманітарною платформою та Українським центром ісламознавчих досліджень.

Модеруватиме захід А. Іванець.

У діалозі візьме участь кандидат політичних наук, один з провідних фахівців з історії кримськотатарського народу у ХІХ-ХХ століттях, журналіст Гульнара Бекірова. Вперше україномовному читачеві пропонується книга, в якій представлена широка панорама життя і творчості одного з провідних діячів кримськотатарської історії, першого демократично обраного Таврійського муфтія, голови Тимчасового Кримсько-мусульманського виконавчого комітету у 1917 р. і Кримськотатарського національного уряду в 1917–1918 рр., письменника, поета, автора національного гімну.

Вхід на презентацію вільний!