Презентація книги "Олег Сенцов"

27 жовтня у Кримському домі презентували книжку про Олега Сенцова, українського режисера, ув’язненого в Росії. Його засудили до 20 років ув’язнення, нібито за терористичну діяльність. У цій книзі спогади людей, які добре знають Олега, фотографії, уривки з його сценаріїв, фрагменти з протоколів допитів свідків по сфабрикованій справі.

27 жовтня у Кримському домі презентували книжку про Олега Сенцова, українського режисера, ув’язненого в Росії. Його засудили до 20 років ув’язнення, нібито за терористичну діяльність.

У цій книзі спогади людей, які добре знають Олега, фотографії, уривки з його сценаріїв, фрагменти з протоколів допитів свідків по сфабрикованій справі.

Презентація книги відбулася за участі: двоюрідної сестри – Наталії Каплан, кінопродюсера компанії 435 FILMS та ініціаторки виходу книги – Анни Паленчук, генерального директора видавництва «Фоліо» – Олександра Красовицького, відомого кримсько-татарського режисера, колеги Олега Сенцова, директора Кримського дому– Ахтема Сеітаблаєва.

Захід також відвідали заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу, звільнені днями раніше - Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров.

«Я сподіваюсь, що сьогодні, 27 жовтня, всі так само як зустрічали нас, найближчим часом зустрінуть і Олега Сенцова. І я обов’язково підпишу цю книгу саме у нього» - сказав Ахтем Чийгоз. Також були присутні - лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та голова меджлісу Рефат Чубаров.

«Олег Сенцов – це патріот своєї Батьківщини. Це дуже мужня людина яка, не дивлячись на всі погрози, не була зламана та не відмовилась від свої принципів. Я впевнений, що він вийде набагато раніше і що дуже скоро ми побачимо Олега поряд з нами» - Мустафа Джемілєв.

Книга вийшла у видавництві Фоліо, у 2017 році. Містить в собі 400 сторінок і є не просто біографією. Робота над книгою тривала більше року, наклад якої складає 2000 екземплярів. Також вже підготовлена до друку і російська версія книги, і вона буде розширеною та з додатками.

«Я впевнений, що в електронному вигляді російськомовне видання буде активно продаватися на інтернет ресурсах Росії» - Олександр Красовицький. Першу книгу Олега Сенцова, яку видало видавництво «Фоліо» був роман «Купіть книгу – вона смішна». Він був закінчений до всіх подій, які сталися в 2014 році. Це філософський роман. З першого січня ця книга з’явиться в усіх українських бібліотеках і буде доступною кожному пересічному читачу. Формат книги про Олега – це пряма мова тих людей, які його знають і підтримують. Хронологічно вона розповідає про все життя Олега, починаючи з дитинства. Тут можна знайти багато цікавих фактів з життя, про які мало хто знає.

«Він займався кіберспортом, він брав участь у всіляких змаганнях. Також у нього був свій власний інтернет-клуб у Сімферополі і в Криму він був культовим кіберспортсменом» - Анна Паленчук, кінопродюсер компанії 435 FILMS.

На презентації також були представники української кіноіндустрії, зокрема, керівник Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі та генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, які знають Олега з початку його режисерської кар’єри. «Зараз ми закликаємо українських режисерів, щоб кожен у своєму фільмі, на початку, вмонтовував коротку відеоінформацію про Олега Сенцова. Ми хочемо, щоб про нього чули всі» - зазначила Юлія Сінькевич.

У свою чергу політичний директор Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв зазначив, що вони сприятимуть тому, щоб книжка про режисера була перекладена іншими мовами і потрапила до депутатів Європарламенту та до Ради Європи.

«На зустрічах з міжнародними партнерами ми називаємо всі 50 імен політ’вязнів. Зусилля мають бути об’єдані. Я вважаю, що ця книга ще не дописана, тут не вистачає частини, де Олег повертається додому. Ми будемо робити все, щоб це сталося якнайшвидше» - зазначив Олексій Макеєв.

Зусиль для визволення Олега та інших політв’язнів ніколи не буває забагато. Зараз, за словами Наталії Каплан, можна написати Олегові листа і тим самим підтримати його. «Ця книга для мене - це камінь у боротьбі за Олега. Я сподіваюсь, що вона наблизить його звільнення» - Наталія Каплан. Книга «Олег Сенцов» – це результат того, що ми на крок ближче до його повернення. Адже слово – це теж зброя. Тому, боротьба за звільнення Олега Сенцова триває!