Динаміка розвитку ситуації з правами людини в Україні

24 квітня в "Кримському домі" відбудеться дискусія на тему "Динаміка розвитку ситуації з правами людини в Україні". У ній візьмуть участь Валерія Лутковська, екс-уповноважена Верховної Ради України з прав людини, Метью Шааф, директор “Freedom House Ukraine”, Тетяна Печончик, голова правління “Центру інформації з прав людини” та Оксана Покальчук, директор "Amnesty International Ukraine".

 

Незважаючи на висновок Венеціанської конвенції та БДІПЛ/ОБСЄ, які визнали закон про електронне декларування активістів-антикорупціонерів непропорційним і конфліктуючим з нормами прав людини і основними свободами, Верховна Рада провалила розгляд законопроектів для скасування даної норми.

Крім того, за останній рік значно почастішали випадки нападу ультраправих активістів на представників громадянського суспільства. Художні виставки на соціальні тематики все частіше зриваються, а їх організатори отримують погрози на свою адресу.

Учасники мирних акцій на підтримку прав жінок і ЛГБТ як в Києві, так і в інших регіонах країни стикаються з агресивними реакціями праворадикалів і піддаються насильству, а справи щодо нападників неохоче розслідуються правоохоронними органами.

Деякі правозахисники відзначають, що сьогоднішня ситуація в Україні вперше з часів Євромайдану викликає серйозну стурбованість. Про те, наскільки виправдані дані побоювання і як має реагувати громадянське суспільство України для недопущення погіршення ситуації, ми поговоримо з експертами.

Місце проведення: Кримський Дім, вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 9.

Дискусія відбувається у рамках правозахисного фестивалю кіно та діалогів «Переломлення», який проходить в Києві з 18 по 25 квітня.

Фестиваль організовано «Домом Вільної Росії» за підтримки чеської організації «People in Need».